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1. Question:  Due to Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) social distancing measures, pharmacies that 
are receiving shipments of controlled substances from distributors are refusing to physically sign 
manifests as Proof of Delivery.  What can distributors do to document that the pharmacy received 
the order upon delivery? 

Answer:  Neither the Controlled Substances Act (CSA) nor the DEA regulations require a pharmacy 
to sign for receipt of a shipment of controlled substances.  However, the CSA and DEA regulations do 
require all registrants to maintain records of all controlled substances received, sold, delivered, or 
otherwise disposed of.  21 USC 827(a)(3); 21 CFR 1304.21(a).  It is also a sound practice from a 
diversion control perspective for registrants to document delivery and receipt of shipments.   

 

2. Question:  In view of COVID-19, some distributors’ customers are establishing what they refer to as 
“safe zones” to which they want their distributor to deliver their orders of controlled substances.   
These “safe zones” are not on the premises of a DEA-registered location and are being established 
to promote social distancing, because at some point customers will not want delivery drivers to 
enter their clean environment.  Is there a way that distributors can legitimately make deliveries of 
controlled substances to these “safe zones?” 
 
Answer:  The DEA regulations provide that controlled substances must be shipped only to the 
purchaser and the location printed by DEA on the Form 222 or associated with the digital certificate 
used to sign the order (with limited exceptions inapplicable here).  21 CFR 1305.13(c) & 1305.22(f).  
In light of the nationwide public health emergency declared by the Secretary of Health and Human 
Services (HHS) on January 31, 2020, as a result of COVID-19, DEA is exercising its authorities to 
provide flexibility with regard to the requirements of 21 CFR 1305.13(c) & 1305.22(f).  Specifically, 
for the remainder of the time that the public health emergency declared by the Secretary is in effect 
(unless DEA specifies an earlier date), DEA will consider the requirements of 21 CFR 1305.13(c) & 
1305.22(f) satisfied if all of the following conditions are met: 
 

• The driver who is not admitted into the physical building at the DEA-registered location 
delivers the controlled substances to the property owned or leased by the registrant that 
corresponds to the DEA-registered location. 

 
• The delivery is picked up by an agent or employee of the receiving registrant. 

 
• Such agent or employee of the registrant comes outside, identifies himself/herself, and 

picks up the package.  
 

• The delivery driver records this delivery in their log, and observes the individual take the 
shipment inside. 

 
• The entity delivering the controlled substances must ensure that this is a person-to-person 

delivery of the controlled substances order. In other words, the controlled substances 
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cannot be left at a location for pickup at another time by the DEA registrant. The agent or 
employee of the DEA registrant that ordered the controlled substances must appear in 
person at the time of delivery to physically receive the controlled substances order. 

 
Note:  The preceding answer is applicable to the delivery of drugs to DEA-registered pharmacies and 
hospital/clinics.  If the receiving customer is a narcotic treatment program, the requirements of 21 
CFR 1301.74(h) must also be satisfied with respect to deliveries of narcotics, in addition to the 
requirements stated above.  This exception is posted at DEA’s COVID-19 guidance website at 
https://www.deadiversion.usdoj.gov/coronavirus.html 
 
In addition, it should be noted that, as stated in 21 CFR 1301.74(a), “before distributing a controlled 
substance to any person who the registrant does not know to be registered to possess the 
controlled substance, the registrant shall make a good faith inquiry either with the Administration or 
with the appropriate State controlled substances registration agency, if any, to determine that the 
person is registered to possess the controlled substance.”  Thus, distributors must make a good faith 
effort to determine that the entity to which they are delivering the controlled substances order is 
registered with the DEA.  Following the bulleted steps above is one way to do so. 
  

3. Question:  Emergency Alternate sites: How can a distributor set up an alternate location from which 
to deliver controlled substances to pharmacies and hospitals in the event that a distributor’s 
registered location(s) becomes inoperative due to COVID-19-related circumstances?  
 
Answer:  The DEA-registered distributor requesting to establish an alternate site must submit a 
request to DEA’s national disaster email, natural.disaster@usdoj.gov, for an emergency DEA number 
for each designated alternate location.  The email must include the following information for the 
alternate location: physical address; security measures; and, the name and complete contact 
information of the person who will be responsible for the controlled substances at this location. 
Please note that this alternate site is subject to inspection by DEA personnel at any time.  The 
distributor is not authorized to handle controlled substances at the alternate location until DEA 
issues it a registration for the location.  DEA is making every effort to expeditiously review any 
application for an emergency DEA number and intends to expedite the pre-registration process 
when warranted. 

 

4. Question:  Distributors are being inundated with requests to deliver to what distributors are 
referring to as “pop-up” hospital/triage locations that are located in a variety of locations, including 
parking lots, hotels, and convention centers – essentially wherever additional space can be found to 
set up treatment centers.  Distributors are concerned that these alternate locations do not comply 
with the CSA and the DEA regulations regarding the delivery of controlled drugs.  How can 
distributors obtain expedited approval to deliver to an alternate address for their customers in the 
event that a pharmacy or healthcare facility is shut down for quarantine or cleaning? 

Answer:  Before addressing this question, we wish to emphasize that DEA is making every effort to 
expeditiously review any application for an emergency DEA registration number and intends to 
expedite the pre-registration process when warranted.  The DEA registrant requesting to establish 

https://www.deadiversion.usdoj.gov/coronavirus.html
mailto:natural.disaster@usdoj.gov
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an alternate site should submit a request to DEA’s national disaster email, 
natural.disaster@usdoj.gov, for an emergency DEA registration number for each designated 
alternate location.  The email must include the following information for the alternate location: 
physical address; security measures; and, the name and complete contact information of the person 
who will be responsible for the controlled substances at this location.  

Please also see the answer to question 2 regarding what alternate delivery methods will be 
considered compliant with 21 CFR 1305.13(c) and 1305.22(f) during the COVID-19 public health 
emergency.  In addition, to address the scenario in which, due to COVID-19 related considerations, 
the purchaser that has recently set up location for which the purchaser’s DEA-222 forms do not yet 
reflect its new location, DEA is issuing an exception to the regulations.  This exception is posted at 
DEA’s COVID-19 guidance website at https://www.deadiversion.usdoj.gov/coronavirus.html 

 

5. Question:  The government’s current recommendations around social distancing have implications 
for distributors.  For example, some of the regular due diligence functions carried out by the 
distributor to fulfill “Know Your Customer” expectations may have to be delayed, such as pharmacy 
site visits.  Most wholesalers have imposed travel restrictions on their associates which would 
preclude these visits until such time the spread of the virus is under control, which could be several 
months.  Many pharmacies are likewise trying to limit unnecessary visits at their locations, especially 
those that do not directly involve servicing patients with medical needs.  How can distributors 
practice social distancing while remaining in compliance with the CSA and DEA regulations? 

Answer: Distributors still remain responsible for maintaining effective controls against diversion by 
“knowing their customer” and conducting the appropriate due diligence.  During the COVID-19 
public health emergency declared by the Secretary, due diligence and site inspections via 
teleconferencing may be acceptable alternatives when the ability to conduct on-site inspections is 
determined to be impractical by the registrant.  Distributors are also still able to obtain and review 
their customers’ utilization reports and other documents as part of their due diligence.  This 
paragraph is not meant to be all encompassing in terms of what distributors should be doing as part 
of their due diligence, rather, it is provided as examples of some of the evaluations distributors 
should conduct. 

 

6. Question: Distributors are seeing changes in controlled substances ordering behavior by their 
customers, particularly by DEA-registered pharmacies and hospitals.  Some of this behavior is driven 
by customer fears of disruption to the supply chain.  In other instances, prescribing behavior 
intended to limit social exposure at hospitals, clinics, and pharmacies (such as prescribing in larger 
quantities to supply the patient for a great period of time), may also lead to changes in pharmacy 
ordering behavior.  What is DEA’s guidance for distributors when faced with the issue of changes in 
customer ordering activity involving controlled substances tied to COVID-19? 

Answer:  DEA is aware from its engagement with its federal partners and other controlled 
substances stakeholders that various DEA registrants may be changing their ordering patterns in 
order to fulfill their customers’ and/or patients’ needs.  Distributors (and other registrants that 

mailto:natural.disaster@usdoj.gov
https://www.deadiversion.usdoj.gov/coronavirus.html
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distribute controlled substances) continue to have an obligation to maintain a system to detect 
suspicious orders of controlled substances and to inform their local DEA field office when suspicious 
orders are discovered.  21 CFR 1301.74(b).  At the same time, recent significant increases in demand 
for certain controlled substances by pharmacies and hospitals may be attributable to legitimate 
needs arising out of the COVID-19 pandemic.  When in doubt about the legitimacy of an order, 
distributors should carefully assess the circumstances surrounding the order, including the nature of 
the practice engaged in by the registrant placing the order, as well as the types, quantities and 
dosage forms of the controlled substances being ordered.  Distributors should inquire with their 
customers to obtain an explanation for the deviation from their normal ordering patterns and  
document the changes in ordering behavior and the possible reasons for it in its due diligence file 
for each customer.   

DEA has already drafted guidance on the prescribing of controlled substances in light of COVID-19.  
Please check DEA’s COVID-19 guidance website at 
https://www.deadiversion.usdoj.gov/coronavirus.html 

  

7. Question:  Some purchasers are having difficulty or are not able to mail DEA-222 forms to their 
distributors.  Can DEA make an allowance during the COVID-19 public health emergency so that 
purchasers may fax or scan the DEA-222 forms to the supplier registrants in lieu of mailing the hard 
copy?  

Answer:  DEA has already drafted guidance on this matter.  The guidance document can be found in 
the DEA’s COVID-19 Guidance Portal. 

 

 

8. Question:  Whereas it is generally understood that distributors deliver controlled substances to their 
customers, is there anything in the law that prevents a customer from coming to the distribution 
center to pick up their order?  
 
Answer:  Nothing in the CSA or DEA regulations prohibits a DEA registrant from picking up their 
controlled substances order from the distributor’s location in lieu of having the controlled 
substances shipped by the distributor.  In such circumstances, the registrant picking up the order 
must then take the controlled substances that it received to its registered location.  The controlled 
substances may not be taken by the registrant to an alternative unregistered site.  The purchaser 
must abide by the applicable security requirements set forth in the DEA regulations, including, but 
not limited to, those in 21 CFR 1301.71, and otherwise provide effective controls and procedures to 
guard against theft and diversion of controlled substances.  

Please note that a third party courier is not authorized to pick up an order for the purchaser, as they 
are not the purchaser.  The supplier can deliver it themselves to the purchaser, or they can use a 
common or contract carrier, but safeguarding the delivery of controlled substances remains the 
distributor’s responsibility until is accepted by the purchaser.  Thus, the supplier must notify DEA if 

https://www.deadiversion.usdoj.gov/coronavirus.html
https://www.deadiversion.usdoj.gov/GDP/(DEA-DC-019)(DEA066)%20fax%20scan%20222%20(final)%20Esign.pdf
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there is a loss in transit.  21 CFR 1301.74(c).   In the case of will-call, the purchaser picks up the 
drugs.  Thus, the supplier has turned the product over to the purchaser.   

DEA suggests that the staff from the purchaser that is picking up the drugs from the distribution 
center take a picture of the boxes/containers they are picking up.  The purpose of the picture is to 
make sure the packages are not tampered with. Additionally, DEA would suggest that once the 
packages have been delivered to the registered location, that a second employee verifies what is on 
the DEA-222/invoice. 

Guidance documents, like this document, are not binding and lack the force and effect of law, unless 
expressly authorized by statute or expressly incorporated into a contract, grant, or cooperative 
agreement.  Consistent with Executive Order 13891 and the Office of Management and Budget 
implementing memoranda, the Department will not cite, use, or rely on any guidance document 
that is not accessible through the Department’s guidance portal, or similar guidance portals for 
other Executive Branch departments and agencies, except to establish historical facts.  To the extent 
any guidance document sets out voluntary standards (e.g., recommended practices), compliance 
with those standards is voluntary, and noncompliance will not result in enforcement 
action.  Guidance documents may be rescinded or modified in the Department’s complete 
discretion, consistent with applicable laws. 


