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Title:  Drug Enforcement Administration (DEA) Registration Requirements for Practitioners Who 
Receive Schedule III-V Controlled Substances, Dispensed by a DEA-Registered Pharmacy Pursuant to a 
Prescription, and Delivered to the Practitioner by the Pharmacy in Accordance with 21 U.S.C. 829a(a).  
 
Summary:  The Controlled Substances Act (CSA) allows a pharmacy to deliver a schedule III, IV, or V 
opioid to be administered for maintenance or detoxification treatment of an opioid use disorder, 
dispensed by the pharmacy pursuant to a prescription, to the prescribing practitioner or the practitioner 
administering the controlled substance.  (21 U.S.C. 829a(a)). One of the requirements imposed by the 
CSA is that “the controlled substance is delivered by the pharmacy to the prescribing practitioner or the 
practitioner administering the controlled substance, as applicable, at the location listed on the 
practitioner’s certificate of registration” issued under the CSA.  See 21 U.S.C. 829a(a)(1), 21 CFR 
1306.07(f)(1).  This guidance clarifies the DEA’s registration requirements for practitioners, particularly 
for those practitioners who may have multiple practice locations. 
 
Activity:  Delivery by a DEA-Registered Pharmacy of an Opioid Controlled Medication for 
Maintenance or Detoxification Treatment for Opioid Use Disorder, Dispensed Pursuant to a 
Prescription, to a Prescribing Practitioner or a Practitioner Who Will be Administering the Controlled 
Medication to a Patient by Injection or Implantation.  
 
To Whom it Applies:  DEA-Registered Individual Practitioners and DEA-Registered Pharmacies. 

Question:  Must practitioners who receive controlled medications from a pharmacy, in accordance with 
21 U.S.C. 829a(a), be registered with DEA at every location at which they receive such controlled 
medications? 

Answer:  Yes.  One of the conditions imposed by the statute authorizing the delivery of opioids for 
maintenance or detoxification treatment of an opioid use disorder is that the controlled medication be 
delivered to the location that is listed on the practitioner’s certificate of registration.  21 U.S.C. 
829a(a)(1).  Thus, unless the practitioner is registered at a particular location, there is no authorization 
for delivery of the controlled medication to that location.  Moreover, the CSA requires a separate 
registration “at each principal place of business or professional practice where the [registrant] . . . 
dispenses controlled substances.”  21 U.S.C. 822(e)(1); see also 21 CFR 1301.12(a).  The term 
“dispense,” as defined in 21 U.S.C. 802(10), means to “deliver a controlled substance to an ultimate user 
or research subject by, or pursuant to the lawful order of, a practitioner, including the prescribing and 
administering of a controlled substance.” 
 
     Pursuant to 21 CFR 1307.03, the Administrator of DEA may grant an exception to the application of 
the regulations contained in Chapter II of Title 21 of the CFR.  The Administrator cannot, however, use 
her authority under 21 CFR 1307.03 to grant waivers of the statutory registration requirements of the 
CSA.   



     The contents of this document do not have the force and effect of law and are not meant to bind the 
public in any way.  This document is intended only to provide clarity to the public regarding existing 
requirements under the law or Department of Justice policies. 
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