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Title: Communication Between Pharmacists for the Transfer of Electronic Prescriptions for 
Controlled Substances (EPCS) for Initial Dispensing 
 
Summary: The Drug Enforcement Administration (DEA) amended its regulations to allow the 
transfer of EPCS between registered retail pharmacies for initial filling, upon request from the 
patient, on a one-time basis.1  That final rule requires the transfer to be communicated directly 
between two licensed pharmacists.2  This guidance clarifies regulatory requirements regarding 
the form of communication used between pharmacists when transferring EPCS from one 
pharmacy to another for initial dispensing. 
 
Activity: Transfer of EPCS Between Pharmacies for Initial Dispensing 
 
To Whom It Applies: DEA-Registered Pharmacies 
 
Question: Do DEA’s regulations stipulate the form of communication that must be used by two 
pharmacists when communicating about the transfer of an EPCS from one pharmacy to another 
for initial dispensing?   
 
Answer:  DEA regulations require that an EPCS be transferred in its electronic form and may 
not be converted to another form (e.g., facsimile) for transmission.3  Moreover, the contents of 
the prescription must not be altered during transfer between retail pharmacies.4   
 
Otherwise, DEA regulations do not specify the form of communication that must be utilized by 
the two pharmacists to communicate the transfer of an EPCS from one pharmacy to another for 
initial dispensing.  The communication must, however, be made directly between two licensed 
pharmacists, which includes any other person (e.g., pharmacist intern) authorized by a State to 
dispense controlled substances under the supervision of a pharmacist licensed by such State.5 
 
The contents of this document do not have the force and effect of law and are not meant 
to bind the public in any way. This document is intended only to provide clarity to the public 
regarding existing requirements under the law or Department of Justice policies. 
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1 See DEA’s final rule titled “Transfer of Electronic Prescriptions for Schedules II-V Controlled Substances 
Between Pharmacies for Initial Filling.”  88 Fed. Reg. 48365 (July 27, 2023). 
2 See 21 CFR 1306.08(f)(3). 
3 See 21 CFR 1306.08(f)(1). 
4 See 21 CFR 1306.08(f)(2). 
5 See definition of “pharmacist” in 21 CFR 1300.01(b). 
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