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Title: Disposal of Controlled Substance Prescription Medications (Schedules II-V) Abandoned 
by Patients and/or Visitors at the Locations of DEA-Registered Practitioners 
 
Summary: This guidance document addresses what Drug Enforcement Administration (DEA) 
registered practitioners should do when they encounter patients’ and/or visitors’ abandoned 
controlled substance prescription medications at DEA-registered locations.  
 
Activity: Disposing of Patients’ and/or Visitors’ Abandoned Controlled Substance Prescription 
Medications 
 
To Whom It Applies: DEA-Registered Practitioners 
 
Question: What should DEA-registered practitioners do when they discover controlled 
substance prescription medications (schedules II-V) that have been abandoned by patients and/or 
visitors at the practitioner’s registered locations?  
 
Answer: This question applies in the context where controlled substance prescription 
medications (schedules II-V) are considered “abandoned” as patients and/or visitors no longer 
possess the controlled substance because they left the controlled substance at a practitioner’s 
registered location and they cannot be returned.  In order to avoid such an “abandonment”, 
practitioners may try to contact the patient or visitor who had left such medications at the 
practitioner’s location in order for the patient or visitor to obtain the controlled substance 
medication and maintain possession.  If practitioners successfully contact the patient or visitor, 
then they may return such medications to the proper owner in person upon verification that the 
owner is the ultimate user of the medication.  The Controlled Substances Act defines “ultimate 
user” as “a person who has lawfully obtained, and who possesses, a controlled substance for his 
own use or for the use of a member of his household or for an animal owned by him or by a 
member of his household.”  21 U.S.C. 802(27).  However, the remainder of this response 
addresses circumstances where such a return is not feasible and the controlled substance is 
considered abandoned.  

 As DEA explained in the preamble of the Final Rule titled “Disposal of Controlled 
Substances” (79 FR 53519, September 9, 2014), the DEA has limited authority regarding who 
may deliver pharmaceutical controlled substances for the purpose of disposal.  Pursuant to the 
Secure and Responsible Drug Disposal Act of 2010, Congress granted DEA authority to 
authorize three groups of people to deliver controlled substances for the purpose of disposal.  
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• First, an ultimate user who has lawfully obtained a pharmaceutical controlled substance 
may deliver the substance to another person who is authorized to accept it for the purpose 
of disposal.   

• Second, if a person dies while lawfully in possession of a pharmaceutical controlled 
substance, any person lawfully entitled to dispose of the decedent’s property may deliver 
the substance to another person for the purpose of disposal.  21 CFR 1317.30. 

• Third, long term care facilities may dispose of pharmaceutical controlled substances on 
behalf of ultimate users who reside or have resided at such facilities.  21 U.S.C. 822(g). 

 
The DEA has no authority to expand the types of individuals and entities lawfully permitted to 
deliver pharmaceutical controlled substances for the purpose of disposal.   

 
 As such, DEA regulations do not permit practitioners to dispose of abandoned controlled 
substances, even if the ultimate user is a patient of the practitioner.  Federal, state, and tribal laws 
may also prohibit such disposal.  Therefore, when controlled substance prescription medications 
(schedules II-V) are abandoned by patients or visitors and return to them as the ultimate user is 
not feasible, DEA recommends that practitioners contact state, local, and tribal law enforcement 
or their local DEA office as soon as possible for guidance on proper disposal procedures.  79 FR 
53546.    

DEA notes that some hospitals/clinics, Narcotic Treatment Programs (NTPs), and other 
institutional practitioners operate in states that have passed laws or regulations authorizing the 
disposal of controlled substances that have been dispensed to an admitted patient and are 
considered abandoned (e.g., the patient left the controlled substance medications and they cannot 
be returned; or the patient is deceased and the state has authorized that the hospital can dispose 
of the decedent’s personal property to include controlled substance medications).  The 
hospitals/clinics, NTPs, and other institutional practitioners located in these states should dispose 
of the abandoned controlled substance medications in accordance with federal, state, local, and 
tribal laws and regulations pertaining to disposal of controlled substances.  DEA defines 
institutional practitioner to mean a hospital or other person (other than an individual) licensed, 
registered, or otherwise permitted by the United States or the jurisdiction in which it practices, to 
dispense a controlled substance in the course of professional practice, but does not include a 
pharmacy.  21 CFR 1300.01.   

 Before handling any abandoned controlled substances, DEA registrants are advised to 
take every precaution to ensure the safety of their staff, patients, and visitors.  Illicit counterfeit 
medications containing fentanyl, methamphetamine, or other potentially lethal substances, often 
look like legitimate prescription drugs.  Because registrants cannot be sure of the contents of any 
abandoned medications, extreme care should be taken when handling them.  When in doubt, 
registrants should contact local law enforcement or their local DEA office. 

 The contents of this document do not have the force and effect of law and are not meant 
to bind the public in any way.  This document is intended only to provide clarity to the public 
regarding existing requirements under the law or Department of Justice policies.  
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