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Title:  Use of Existing DEA-Form 222s (U.S. Official Order Forms – Schedules I & II) after 
Removal of X-Waiver  

Summary: This guidance document provides information regarding a practitioner’s use of existing 
Drug Enforcement Administration (DEA)-Form 222s after Congress’s elimination of the X-waiver 
(DATA-Waiver) in the Consolidated Appropriations Act (CAA) of 2023.  This guidance will be sent 
via email to all DEA-registered pharmacies and practitioners and will be posted on the DEA 
guidance portal.  

Activity: Use of Existing DEA-Form 222s after Removal of X-Waiver 

To Whom It Applies:  All DEA-Registered Practitioners  

Question: In light of the elimination of the DATA-Waiver identifier (i.e., X-waiver number) from 
my DEA registration certificate, am I still able to use my existing DEA-Form 222s to order 
controlled substances or should I return them to DEA?   

Answer:  Yes, you can still use the existing forms.  They DO NOT need to be returned to DEA.  On 
December 29, 2022, with the signing of the CAA of 2023, Congress eliminated the DATA-Waiver 
requirement.  Section 1262 of the CAA of 2023 removed the federal requirement for practitioners to 
apply for a special waiver prior to prescribing buprenorphine for the treatment of Opioid Use 
Disorder (OUD).  It also removed the requirement for the assignment of an identification number 
(i.e., X-waiver number) associated with being a DATA-waived provider, for inclusion with the 
registration issued to the practitioner.  21 U.S.C. 823(g)(2)(D)(ii).  DEA-registered practitioners, 
allowed to handle schedule I and II controlled substances, are issued DEA-Form 222s. These forms 
are printed by DEA with the practitioner’s DEA registration number and registered location; 
however, no forms were printed with a practitioner’s X-waiver number.  As the X-waiver numbers 
were not used previously to order controlled substances on DEA-Form 222s, no change is necessary.  
Orders for controlled substances are still placed using your DEA number only.  DEA-registered 
practitioners who are allowed to handle schedule I and II controlled substances, may obtain and use 
DEA-Form 222s.  21 CFR 1305.04(a).   

      The contents of this document do not have the force and effect of law and are not meant to bind 
the public in any way.  This document is intended only to provide clarity to the public regarding 
existing requirements under the law or Department of Justice policies. 
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