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Title: Telemedicine 
 
Question:  I am registered with DEA in one state, but will be prescribing controlled substances 
to patients in another state via telemedicine in a manner permitted by the Ryan Haight Act. Will I 
need to hold a separate DEA registration in the state where my patients are located? 
 
Answer: Yes (with certain limited exceptions, including an exception broadly applicable during 
the COVID-19 public health emergency). The Controlled Substances Act (CSA) generally 
requires practitioners prescribing controlled substances to patients in another state via 
telemedicine to be registered in those patients’ state. The CSA does so in two distinct but 
partially overlapping ways.   
 
First, unless subject to an exception, the CSA requires all practitioners to be registered in the 
state in which the patients to which they are prescribing controlled substances are located, 
regardless of whether the prescribing is taking place via telemedicine. The CSA provides that 
every person who dispenses, or who proposes to dispense, any controlled substance shall obtain 
from DEA a registration issued in accordance with DEA rules and regulations. See 21 U.S.C. 
822(a)(2). Under the CSA, such dispensing includes prescribing and administering controlled 
substances. Id. 802(10). DEA may only register a person to dispense a controlled substance if 
that person is permitted to do so by the jurisdiction in which his or her patients are located. See 
id. 802(21), 823(f). Thus, unless an applicable exception applies, DEA regulations require a 
practitioner to obtain a separate DEA registration in each state in which a patient to whom he or 
she prescribes a controlled substance is located when the prescription is made, regardless of 
whether the prescription is made via telemedicine. 
 
Second, in addition to this generally applicable registration requirement, the CSA also contains 
provisions (added by the Ryan Haight Act) expressly requiring a practitioner to be registered in 
the state in which the patient to whom he is prescribing is located when he or she is engaged in 
certain forms of telemedicine. Under the CSA, a prescription for a controlled substance issued by 
means of the Internet must generally be predicated on an in-person medical evaluation. See id. 
829(e)(1). This requirement does not apply, however, when a practitioner is practicing 
telemedicine as defined by the CSA. The CSA’s definition of the practice of telemedicine 
includes multiple different categories of telemedicine. And, for certain of these categories, the 
CSA specifically requires a practitioner of telemedicine to have a DEA registration in the state in 
which the patient is located. See, e.g., id. 802(54)(A)(ii)(III), (E), 831(h)(1)(B). 
 
There are, however, certain limited exceptions to both the general and telemedicine-specific 
registration requirements. Most notably, DEA is permitted to waive practitioners’ general 
registration requirements by regulation when consistent with the public health and safety, id. 
822(d), and has done so for certain categories of practitioners. See 21 CFR 1301.23. The CSA 
also waives the telemedicine-specific requirement of registration in the patients’ state for 



telemedicine practitioners in these categories. See 21 U.S.C. 802(54)(A)(ii)(III)(a), 
831(h)(1)(B)(i). Thus, practitioners in these registration-waived categories can prescribe 
controlled substances to patients in another state via telemedicine without being registered in that 
state. 
 
Exceptions may also apply in certain other situations. In particular, during the COVID-19 public 
health emergency, DEA has granted a temporary exception to its regulations—Exception to 
Separate Registration Requirements Across State Lines (DEA067), issued March 25, 2020—to 
allow practitioners to prescribe controlled substances in states in which they are not registered if 
the practitioner is registered with DEA in at least one state and has permission under state law to 
practice using controlled substances in the state where the dispensing occurs. In other words, 
under this exception, a DEA-registered practitioner is not required to obtain additional 
registration(s) with DEA in the additional state(s) where the practitioner’s dispensing (including 
prescribing and administering) occurs if the practitioner is authorized to dispense controlled 
substances by both the state in which the practitioner is registered with DEA and the state in 
which the dispensing occurs. Practitioners may utilize this temporary exception via in-person 
prescribing or prescribing via telemedicine. Id. 802(54)(D). A practitioner using this exception 
must continue to comply with the laws and regulations of the state in which they are DEA-
registered, and the laws and regulations of the state in which they are practicing, if different. 
DEA has granted this exception through the duration of the COVID-19 public health emergency 
as declared by the Secretary of Health and Human Services.  
 
The CSA also authorizes the practice of telemedicine by a practitioner registered in any state 
during certain limited medical emergency situations requiring immediate intervention to avoid 
imminent and serious clinical consequences, such as further injury or death. Id. 802(54)(F). 
 
Thus, practitioners generally must be registered with DEA in a patient’s state to prescribe 
controlled substances to that patient via telemedicine, but a number of exceptions to that 
requirement exist. 
 
Guidance documents, like this document, are not binding and lack the force and effect of law, 
unless expressly authorized by statute or expressly incorporated into a contract, grant, or 
cooperative agreement. Consistent with Executive Order 13891 and the Office of Management 
and Budget implementing memoranda, the Department will not cite, use, or rely on any guidance 
document that is not accessible through the Department’s guidance portal, or similar guidance 
portals for other Executive Branch departments and agencies, except to establish historical facts. 
To the extent any guidance document sets out voluntary standards (e.g., recommended practices), 
compliance with those standards is voluntary, and noncompliance will not result in enforcement 
action. Guidance documents may be rescinded or modified in the Department’s complete 
discretion, consistent with applicable laws. 
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