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Title: Administering Certain CS in the parking lot of a healthcare provider’s DEA-registered 
location during the COVID-19 public health emergency 
 
Question:  The Food and Drug Administration (FDA) made an allowance for certain Risk 
Evaluation and Mitigation Strategies (REMS)-certified healthcare providers (HCPs) to provide 
medically supervised treatment in the patient’s home during the Coronavirus Disease 2019 
(COVID-19) Public Health Emergency.  As an alternative to this, would DEA allow HCPs to 
administer REMS-designated controlled substances to patients in the parking lot at the HCPs’ 
DEA-registered locations?   

 
Answer:  The Controlled Substances Act (CSA) and its implementing regulations require a 
separate registration for each principal place of business or professional practice where 
controlled substances are manufactured, distributed, or dispensed, as set forth in 21 U.S.C. 
822(e) and 21 C.F.R. 1301.12(a).  The term “dispense,” as defined in 21 U.S.C. 802(10), means 
to “deliver a controlled substance to an ultimate user or research subject by, or pursuant to the 
lawful order of, a practitioner, including the prescribing and administering of a controlled 
substance….”  Neither the CSA nor DEA regulations specifically address whether healthcare 
providers may dispense controlled substances to patients in the parking lots of their DEA-
registered locations.  Nevertheless, in consideration of safety concerns for the aforementioned 
healthcare providers and their patients, DEA is exercising its authorities to provide flexibilities in 
the dispensing of controlled substances so as to permit the dispensing of controlled substances in 
provider parking lots under certain conditions.  For the duration of the nationwide public health 
emergency declared by the Secretary of Health and Human Services on January 31, 2020, as a 
result of COVID-19 (unless this allowance is first modified or withdrawn by DEA), DEA will 
consider it permissible under the CSA for healthcare providers to provide medically supervised 
treatment using controlled substances, including REMS-designated controlled substances, in the 
parking lots of their DEA-registered healthcare facilities, so long as a provider’s parking lot is 
located immediately adjacent to the provider’s DEA-registered facility.  This activity, however, 
must be carried out in compliance with all other applicable federal, state, and tribal laws and 
regulations. 

 
Guidance documents, like this document, are not binding and lack the force and effect of 

law, unless expressly authorized by statute or expressly incorporated into a contract, grant, or 
cooperative agreement.  Consistent with Executive Order 13891 and the Office of Management 
and Budget implementing memoranda, the Department will not cite, use, or rely on any guidance 
document that is not accessible through the Department’s guidance portal, or similar guidance 
portals for other Executive Branch departments and agencies, except to establish historical 
facts.  To the extent any guidance document sets out voluntary standards (e.g., recommended 
practices), compliance with those standards is voluntary, and noncompliance will not result in 



enforcement action.  Guidance documents may be rescinded or modified in the Department’s 
complete discretion, consistent with applicable laws. 
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