
Questions & Answers 

 

Electronic Prescriptions for Controlled Substances (EPCS) 

 

Question:  During the COVID-19 public health emergency, may DEA-registered 
hospitals/clinics conduct remote identity proofing of individual practitioners eligible 
to use the hospital/clinic’s electronic prescription application to sign prescriptions 
for controlled substances? 

Answer:  Yes, DEA regulations generally authorize the use of remote identity 
proofing when issuing authentication credentials for use in the electronic 
prescribing of controlled substances (EPCS), even in the absence of a public 
health emergency.  If a hospital/clinic wishes to conduct remote identity 
proofing, DEA suggests using a device that allows for real-time, two-way, 
audio-visual interactive communication. 

DEA regulations require individual practitioners engaged in EPCS, including 
individual practitioners working under the DEA registration of a hospital or 
clinic pursuant to 21 CFR 1301.22(c), to obtain an authentication credential 
and use that credential to electronically sign prescriptions for controlled 
substances.  See, e.g., 21 CFR 1311.120, 1311.140.  A hospital, clinic, or 
other institutional practitioner may obtain the necessary authentication 
credentials for individual practitioners eligible to use the institution’s EPCS 
application in either of two basic ways. 

First, the hospital/clinic may elect to conduct its own in-house identity 
proofing as part of its credentialing process of these individual practitioners 
and itself authorize the issuance of the authentication credentials.  If an 
institutional practitioner chooses to conduct its own internal identity proofing, 
DEA regulations require that process to meet a number of specific 
requirements.  See 21 CFR 1311.110.  DEA regulations, however, do not 
require that this process occur in-person.  Thus, if the hospital/clinic is able 
to remotely conduct identity proofing in a manner that satisfies these DEA 
regulatory requirements, it may do so. 

Second, rather than conducting its own identity proofing, a hospital/clinic 
may require practitioners to obtain identity proofing and authentication 
credentials in the same manner as practitioners not operating under an 
institution’s DEA registration, i.e., through a credential service provider (CSP) 
or certificate authority (CA).  See 21 CFR 1311.105.  DEA regulations require 
CSPs and CAs to conduct identity proofing at Assurance Level 3 or above of 
the National Institute of Standards and Technology (NIST) Special Publication 
(SP) 800-63-1, “Electronic Authentication Guideline,” which allows either in-
person or remote identity proofing.  (Since those regulations were published, 



changes in technology have led to the creation of new, updated NIST 
guidelines, NIST SP 800-63-3, “Digital Identity Guidelines.” Under NIST SP 
800-63-3, the relevant identity proofing assurance level is Identity Assurance 
Level 2.  Identity Assurance Level 2 of NIST SP 800-63-3, like Assurance 
Level 3 of NIST SP 800-63-1, allows either in-person or remote identity 
proofing). 

Thus, DEA regulations generally allow hospitals and clinics (as well as CSPs 
and CAs) to remotely conduct the identity proofing necessary to issue EPCS 
authentication credentials to individual practitioners.  A DEA registered 
hospital/clinic may also want to check with their state regulatory boards to 
maintain compliance with any state rules or regulations regarding this 
matter.     

Guidance documents, like this document, are not binding and lack the force 
and effect of law, unless expressly authorized by statute or expressly 
incorporated into a contract, grant, or cooperative agreement.  Consistent 
with Executive Order 13891 and the Office of Management and Budget 
implementing memoranda, the Department will not cite, use, or rely on any 
guidance document that is not accessible through the Department’s guidance 
portal, or similar guidance portals for other Executive Branch departments 
and agencies, except to establish historical facts.  To the extent any guidance 
document sets out voluntary standards (e.g., recommended practices), 
compliance with those standards is voluntary, and noncompliance will not 
result in enforcement action.  Guidance documents may be rescinded or 
modified in the Department’s complete discretion, consistent with applicable 
laws.   
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