
Question: Can telemedicine now be used under the conditions outlined in Title 21, United States 
Code (U.S.C.), Section 802(54)(D)? 

Answer: Yes 

While a prescription for a controlled substance issued by means of the Internet (including 
telemedicine) must generally be predicated on an in-person medical evaluation (21 U.S.C. 
829(e)), the Controlled Substances Act contains certain exceptions to this requirement. One such 
exception occurs when the Secretary of Health and Human Services has declared a public health 
emergency under 42 U.S.C. 247d (section 319 of the Public Health Service Act), as set forth in 
21 U.S.C. 802(54)(D).  Secretary Azar declared such a public health emergency with regard to 
COVID-19 on January 31, 2020 (https://www.hhs.gov/about/news/2020/01/31/secretary-azar-
declares-public-health-emergency-us-2019-novel-coronavirus.html).  On March 16, 2020, the 
Secretary, with the concurrence of the Acting DEA Administrator, designated that the 
telemedicine allowance under section 802(54)(D) applies to all schedule II-V controlled 
substances in all areas of the United States.  Accordingly, as of March 16, 2020, and continuing 
for as long as the Secretary’s designation of a public health emergency remains in effect, DEA-
registered practitioners in all areas of the United States may issue prescriptions for all schedule 
II-V controlled substances to patients for whom they have not conducted an in-person medical 
evaluation, provided all of the following conditions are met: 

 The prescription is issued for a legitimate medical purpose by a practitioner acting in the 
usual course of his/her professional practice; 

 The telemedicine communication is conducted using an audio-visual, real-time, two-way 
interactive communication system; and  

 The practitioner is acting in accordance with applicable Federal and State laws. 

Provided the practitioner satisfies the above requirements, the practitioner may issue the 
prescription using any of the methods of prescribing currently available and in the manner set 
forth in the DEA regulations.  Thus, the practitioner may issue a prescription either electronically 
(for schedules II-V) or by calling in an emergency schedule II prescription to the pharmacy, or 
by calling in a schedule III-V prescription to the pharmacy. 

The term “practitioner” in this context includes a physician, dentist, veterinarian, or other person 
licensed, registered, or otherwise permitted, by the United States or the jurisdiction in which s/he 
practices to prescribe controlled substances in the course of his/her professional practice (21 
U.S.C. 802(21)). 

Important note: If the prescribing practitioner has previously conducted an in-person medical 
evaluation of the patient, the practitioner may issue a prescription for a controlled substance after 
having communicated with the patient via telemedicine, or any other means, regardless of 
whether a public health emergency has been declared by the Secretary of Health and Human 
Services, so long as the prescription is issued for a legitimate medical purpose and the 
practitioner is acting in the usual course of his/her professional practice.  In addition, for the 
prescription to be valid, the practitioner must comply with applicable Federal and State laws. 

 


